Kolokvijum I iz predmeta Upravno procesno pravo – Raspored po grupama


Kolokvijum I iz predmeta Upravno procesno pravo, održaće se 13., 15., 19. i 20. oktobra 2010., sa početkom u 11h. Raspored po grupama, biće postavljen u ponedjeljak, 11. oktobra 2010.

Kriterijum rasporeda po grupama je broj indexa. Prvo odgovaraju studenti sa starijim brojevima index-a, pa redoslijedom sve do 2008. (npr. 1994, 1995….2000, 2001, 2002….2007, 2008)

Način polaganja kolokvijuma je usmenim putem i iz tog razloga je podijeljen na 4 dana, u kojima se ne poklapa sa drugim kolokvijumim i barem po par dana je udaljen od ostalih, kako studenti ne bi imali problema sa spremanjem i obnavljanjem gradiva.

I grupa – studenti od broja index-a 334/07 do 93/92,  srijeda, 13. oktobar 2010. u 11h;

II grupa – studenti od broja index-a 229/08 do 332/07, petak, 15. oktobar 2010. u 12:30h;   

III grupa – studenti od broja index-a 91/08 do 228/08,  utorak, 19. oktobar 2010. u 11h;

IV grupa – studenti od broja index-a 302/10 do 89/08, srijeda, 20. oktobar 2010. u 11h.

35 responses to “Kolokvijum I iz predmeta Upravno procesno pravo – Raspored po grupama

 1. Postovani,

  Pitala bih Vas da li postoji ikakva mogucnost da student, u slucaju da ne dodje u svoju grupu (npr. 13. ili 15 oktobra), izadje na kolokvijum u terminu predvidjenom za neku drugu grupu (npr. 19. ili 20. oktobar)? Ovo bi odgovaralo mnogima kojima je ovaj kolokvijum treci u istoj nedjelji (dakle, pored gradjanskog, krivicnog i obaveza iz medjunarodnog javnog prava pride).

  Bilo bi lijepo kad biste nam mogli izaci u susret, ako ne odlaganjem, a ono gore navedenom mogucnoscu polaganja u drugoj grupi.

  Unaprijed zahvalna.

  • Poštovana, podjela na grupe je napravljena iz razloga što pitam usmeno i to traje čitav dan. Broj studenata je toliki da su potrebna 4 dana da vas sve ispitam, dakle, 1 cijeli dan – jedna grupa. Zamislite što bi bilo kada bih dozvolio masovne “migracije” iz jedne grupe u drugu?! Kao što znate, ja pitam usmeno da bih vama studentima olakšao. Time sebi otežavam, jer ono što bih pismenom provjerom znanja završio za 4 sata, ja to radim puna 4 dana po čitav dan, od jutra do večeri.
   Nemojte iz toga izvući pogrešan zaključak da ja volim da se mučim. Želim da pomognem, najviše što je moguće, ali ne na način da stvorim haos. Ako sa moje strane nije dovoljno to što ću uložiti 4 dana vremena da vas svakog ponaosob usmeno ispitam, što sam te dane odredio onda kada nijesu blizu ostalim kolokvijumima iz drugih predmeta, onda…

   • Daleko od toga da nam nijeste izasli u susret i hvala Vam na tome. S obzirom da nijesam bila upucena u raspored koji ste naknadno izbacili, nego sam racunala da ce 13. oktobra odgovarati studenti generacije 2008, to sam bila u strahu da navedena grupa studenata nece stici kvalitetno da spremi predvidjenu materiju za tako kratko vrijeme (kad se uzme u obzir da smo u ovoj nedelji vec imali par zahtjevnih kolokvijuma – pa, neko vise, neko manje).

    Hvala Vam puno i ne zamjerite.

    Srdacan pozdrav!

 2. profesore,da li bi mi generacija 2008 mogli da odgovaramo posle starijih generacija,jer smatram da bismo mi trebali da budemo privilegovani s obzirom da njima nije prvi put da polazu a mi smo imali vec danas kolikvijum iz krivicno procesnog,pa nismo imali dovoljno vremema da pripremimo gradivo

 3. profesore,mislim da predlog kolege nije tacan,jer npr ja,kao i jos starijih kolega ,takodje kao i nova generacija po prvi put slusamo ovaj ispit jer ga ranije nismo prijavljivali,neko zbog broja kredita ,neko zbog toga sto se opredijelio za druge ispite a takodje i dosta starijih kolega imaju krivicno procesno da polazu i koji ga takodje prvi put slusaju,pa s toga ne mogu tvrditi da mi ,starije kolege ne slusamo po prvi put ovaj predmet…

  • Slažem se sa Vama u jednom dijelu, ali matematika je neupitna. Ipak ima mnogo veći broj novijih studenata kojima su “blizu” kolokvijumi iz ostalih predmeta.
   Razumijem naravno u potpunosti i Vas, ali, nekada se mora “presjeći” u interesu većine i ja to sada činim. Dakle, prvi odgovaraju stariji brojevi index-a, pa sve do najnovijih.

   • Profesore,da li postoji mogućnost da polažem ispit 19-og? I ja sam stari student,a i ja kao i nova generacija po prvi put slusam ovaj ispit. Isto tako juče sam imala kolokvijum iz građanskog i krivično procesno. Znam da ce se ispit odužiti cijeli dan,pa bih ostala poslednja da odgovaram,ako ostane vremena i ako vi budete u mogućnosti.

    Unaprijed zahvalna.

   • Poštovana Jelena, to neću moći da odobrim, zato što nikome do sada nijesam odobrio. Grupe postoje da bi se preduprijedio haos. Ako odstupim od pravila u Vašem slučaju, uradiću to i kad su u pitanju ostali. A tada je ishod jasan. To neću dozvoliti. Žao mi je.

   • profesore, uz svo dužno postovanje, smatram da je mijenjanje rasporeda polaganja, dan pred ispit kontraproduktivno i ne fer i da stvara haos u planu spremanja ispita studentima koji su se organizovali po prvobitno objavljanom rasporedu (bez obzira da li su starije ili redovne generacije.) Ako ste htjeli da olaksate redovnim studentima, trebali ste da pomjerite polaganja za nekoliko dana, a ne da to radite na uštrb drugih(starijih) studenata(jer i oni imaju da polazu i krivicno procesno i neke druge ispite, tako da matematika nije bas toliko ocigledna).

    Dalje, moja sugestija Vam je da rasporede grupa za polaganje pravite po kriterijumu parni ili neparni brojevi indexa, nezavisno od generacije, a ukoliko smatrate da to nije najefikasniji sistem da II kolokvijum organizujete tako da starije generacije polazu poslednje.

    srdacan pozdrav

   • Poštovani Nenade, kolokvijum 1 je zakazan za 13. oktobar 2010. u 11h. Vi već skoro mjesec dana unazad imate tu informaciju i obavezu da učite već 2 ili 3 neđelje da bi tog dana izašli spremni na provjeru znanja.
    To što sam prihvatio konstruktivnu sugestiju Vaših kolega da prvo rasporedim studente starijih generacija da odgovaraju ranije, i dalje smatram da je na mjestu. Oni imaju svakako manji pressing kolokvijuma i ostalih obaveza.
    Ispite NE MOGU i stoga NEĆU pomjerati za kasnije, a odmah evo i razloga.
    Najprije, kao prodekan za nastavu sam sebi dao NAJGORE termine, kako bih ostalima omogucio termine koji im odgovaraju.
    Drugo, ako bih pomjerao svoje termine za kasnije, što kako već rekoh NEĆU uraditi, “upao” bih u termine drugih predmeta, ili pak u “slobodnu neđelju”. Kao što, nadam se, sada vidite, matematika doista jeste neumitna.
    Treće, ako ste mislili da spremite moj ili bilo koji predmet u periodu između ostalih kolokvijuma, koji iznosi od 1 do 3 dana, onda ste sasvim naopako shvatili koncept učenja i spremanja ispita.

    D. C.

 4. Poštovani,

  Mišljenja sam da su studenti iz II grupe, generacija 2008, dovedeni u neravnopravan položaj sa svojim kolegama iz iste generacije.

  Naime, mi smo imali ispit iz KPP 11.10. i teško nam je spremiti ispit za tri dana pogotovo ako neko želi da dobije ocjenu A ili B. Mislim da bi bilo pravično, ako vaše vrijeme to dozvoljava, da svi studenti generacije 2008 polažu posle neđelje kao što ste nam i rekli na jednom od predavanja. Tačnije mi smo Vam predložili a Vi ste prihvatili da ispit počinje 20.10.

  S poštovanjem

  • Poštovani Vlado, ni jedan predmet se ne sprema 3 dana. To biste trebali znati, pogotovo ako pretendujete na veću ocjenu, kao što se da zaključiti iz Vašeg pitanja/komentara. Da, na predavanju sam rekao da će se dio kolokvijuma održati 20-tog oktobra. Tako će i biti. Najveći dio generacije 2008 će odgovarati 19. i 20. oktobra. Niko nije u neravnopravnom položaju, sem onaj ko je sam sebe doveo u taj položaj neučenjem, ili pak “tempiranjem” spremanja ispita za tri dana 🙂

 5. Uz svo postovanje strucnosti i poznavanja materije koju predaju, mora se reci da organizacija kolokvijuma na nasem fakultetu nikad nije bila jaca strana ni jednom od profesora. Konfuzna i na stetu vremena kako studenata tako i profesora.
  334/07 do 93/92
  229/08 do 332/07,
  91/08 do 228/08,
  302/10 do 89/08
  Samo mogu da se nadam da cu pogoditi u kojoj sam grupi.

  • Postovani “doktor@gmail.com”-e, raspored po grupama, način je upravo da ne dođe do konfuzije. Nema potrebe da pogadjate. Ako se kaze da prvi odgovaraju studenti starijih generacija, pa pored toga stoji 334/07 do 93/92 onda to znači da se odbrojava unazad od godine 2007 pa sve do 1992.

 6. Postovani profesore,

  veliko Vam hvala sto ste izasli u susret 1. grupi pa ste odredili da prvi odgovaraju starije kolege.
  Naravno da cemo se potruditi da Vam to opravdamo.Sem toga,jos jednom ste dokazali da ste jedan od najboljih profesora.

  Srdacan pozdrav

 7. U svakom slučaju hvala Vam na odgovoru. Cijenim Vaše zalaganje za studente, bila ja u manjini ili većini. Nadam se da mi to nece biti prepreka da izađem na II kolokvijum,odnosno da materiju koja je bila predviđena za I kolokvijum odgovaram na završnom ispitu.

  S poštovanjem

 8. Profesore, receno mi je od strane jednog kolege, kome je opet, receno od strane drugog, da je jedna grupa pomjerena za ponedjeljak 18i, pa ako je istina, koja od ove 4 ?

 9. Postovani profesore,

  postoji li mogucnost da se II kolovijum iz Upravnog procesnog koji je zakazan za 24.novembar odlozi bar za nekoliko dana ili da nam opet izadjete u susret sa rasporedom grupa kao prosli put?
  Naime 22. nam je kolokv.iz krivicno procesnog a i prrije toga smo imali gust raspored sto se tice polaganja kolokvijuma iz drugih predmeta pa bi nam puno znacilo ukoliko biste usvojili ovu molbu.

  Unaprijed hvala.

  Srdacan pozdrav.

 10. Koleginice Bambi,
  mislim da zaista niste fer kad je u pitanju ovaj Vas zahtjev da raspored grupa bude kao prosli put! Svi smo mi imali gust raspored sto se tice polaganja kolokvijuma, dosta kolega polaze Krivicno procesno 22. , Nasledno pravo je 24. , vecina njih , iako su starije generacije, po prvi put polazu ovaj predmet… Zasto mislite da vi kao redovni studenti ili studenti novije generacije imate i zasluzujete povlascen polozaj u odnosu na druge koji to nisu?
  Jedino pravedno, fer resenje bi bilo ili da se svima odlozi ili da se ne odlaze nista.
  Na kraju krajeva, do kolokvijuma ima dobrih 15 dana pa ucite predmete uporedno kao i vecina nas!

 11. Koleginice Majo,
  smatram da treba da budemo povlasceni na ovaj nacin jer studenti koji su na budzetu do sad (s izuzetkom od proslog puta) su uvjek odgovarali u prvim grupama.I nismo se bunili.Sada kada smo iznijeli prijedlog koji je veoma konstruktivan i pravican NISMO FER!Ja sam redovan student i u interesu mi je da polazem po redu ispite,bez odlaganja i prenosenja.Ne znam zasto se uvjek mora izlaziti u susret losijim studentima na stetu boljih!?!Smatram da je moj zahtjev vrlo pravican i opravdan.U prilog mojim tvrdnjama navodim i da nije u redu da se uskladjuju kolokvijumi s 3. god. s kolokvijumima iz 2. ili eventualno 1. godine a pri tom smo svjesni koja se zbrka pravi i koliko je gust raspored samih kolokvijuma s 3.godine!Sto se tice odlaganja za neki drugi dan,takodje sam zamolila profesora da uzme u obzir i tu mogucnost ali , naravno , konacna odluka je na profesoru.
  S postovanjem.

 12. Poštovani profesore,

  Da li je moguće da se kolokvijum pomjeri par dana poslije 24-tog. Krivično procesno nam je 22-og,engleski 23-eg. Ja sam starija generacija, pa ako bi bilo 24-og bila bi mi 3 ispita u tri dana. Vjerovatno,ima još studenata kao i ja,da nam je ta nedelja prebukirana pa bi vas molila da nam izađete u susret.

  Unaprijed zahvalna

 13. Zbog nemogucnosti da prisustvujem predavanjima zamolio bih vas da mi odgovorite gdje mogu da pronadje odgovore na pitanja broj 19. i 20. drugog kolokvijuma iz UPP (prekrsaji i prekrsajni postupak,upravno ogranicenje svojine).

 14. Evo kolega odgovori na pitanja. Trebalo bi da su tacni. 🙂 Nadam se da ce pomoci. 19. PREKRSAJI I PREKRSAJNI POSTUPAK
  Prekrsaji su povrede javnog poretka utvrdjene zakonom i drugim propisima. Njihovo bitno obiljezje je povreda javnog poretka. Radnja koja se sankcionise kao prekrsaj mora biti propisana prije nego sto je prekrsaj ucinjen. Takodje, i prekrsajna sankcija da bi se mogla izreci mora biti propisana u Zakonu ili drugom propisu.
  Kao formalna obiljezja prekrsaja javljaju se :
  – nadleznost politickih organa za resavanje o prekrsajima
  – prekrsajni postupak
  Prekrsajni postupak
  Slicnost izmedju prekrsajnog i upravnog postupka je u tome sto u oba postupka postoje samo dva obavezna ucesnika i to:
  – lice okrivljeno za prekrsaj i
  – organ koji je zaduzen da vodi prekrsajni postupak
  Od opstih instituta u prekrsajnom postupku dolaze do izrazaja:
  – posebna nacela prekrsajnog postupka (zakonitosti, ekonomicnosti, materijalne istine i sl.)
  – izuzece sluzbenog lica koje vodi prekrsajni postupak
  – ucesnici u prekrsajnom postupku
  – mjere za obezbjedjenje prisustva okrivljenog i drugih lica
  – saslusanje, uvidjaj, vjestacenje, privremeno oduzimanje predmeta
  – resavanje predmetnog pitanja
  – donosenje i saopstavanje odluke
  – rokovi povracaja u predjasnje stanje
  – usmeni prestres
  – sadrzina i elementi resenja i sl.
  Prekrsajni postupak se pokrece na osnovu prijave sluzbenog lica ili na osnovu predloga ostecenog lica.
  Razlikujemo 3 vrste prekrsajnog postupka:
  – redovni prekrsajni postupak
  – skraceni prekrsajni postupak
  – prekrsajni postupak u formi naplate kazne na licu mjesta
  Redovni prekrsajni postupak
  – ima svoje opste i posebne karakteristike prekrsajnog postupka, posebno saslusanje okrivljenog.
  Saslusanje okrivljenog predstavlja poseban modalitet maksime AUDATIO ET DIERA PARS , a to je posledica okolnosti da prersajni postupak nije kontradiktorni jer ne postoje dvije stranke sa suprotnim interesima vec samo jedno lice okrivljeno za prekrsajni postupak.
  Skraceni prekrsajni postupak
  – se sprovodi bez saslusanja okrivljenog. Okrivljenom koji je nesumnjivo izvrsio prekrsaj moze se i bez njegovog saslusanja donijeti resenje o prekrsaju kojim se moze izreci samo novcana kazna a ne i kazna zatvora. Resenje ce se okrivljenom dostaviti u roku od 3 dana od dana donosenja, na koje on moze izjaviti prigovor u roku od 8 dana od dana prijema resenja. Ako okrivljeni izjavi prigovor resenje se stavlja van snage i pokrece se redovan postupak tj. saslusanje stranke i drugih lica. Ovaj prigovor djeluje automatski (odmah stavlja resenje van snage) i on se nikada ne moze odbiti. Resenje donijeto u redovnom postupku ne moze za okrivljenog biti nepovoljnije od onoga donijetog u skracenom postupku.
  Prekrsajni postupak u formi naplate kazne na licu mjesta
  naplata kazne na licu mjesta moze se vrsiti samo u zakonom predvidjenim uslovima i to :
  – da se radi o novcanoj kazni i to tacno utvrdjenog iznosa
  – da je lice koje naplacuje novcanu kaznu na licu mjesta za to ovlasceno
  Protiv ove kazne ne moze se izjaviti nikakvo
  Za naplatu novcane kazne izdaje se potvrda.
  Ako se novcana kazna iz nekog razloga ne naplati ovlasceno lice ce napisati prijavu za pokretanje skracenog postupka.
  Pravna sredstva u prekrsajnom postupku
  osim prigovora koji se izjavljuje u skracenom prekrsajnom postupku protiv resenja u redovnom skracenom postupku mogu se izjaviti redovna i vanredna pravna sredstva.
  Redovno pravno sredstvo protiv resenja o prekrsaju je zalba protiv resenja organa koji je u prvom stepenu resavao o prekrsaju.
  Vanredna pravna sredstva su :
  – ponavljanje prethodnog postupka
  – zahtjev za zastitu zakonitosti
  – zahtjev za sudsku zastitu
  Ponavljanje prethodnog postupka nastaje :
  – ako se dokaze da je resenje zasnovano na laznoj ispravi ili na laznom iskazu svjedoka ili vjestaka
  – ako se dokaze da je do resenja o prekrsaju doslo usled krivicnog djela sluzbenog lica koje je sprovodilo postupak ili u njemu ucestvovalo
  – ako se dokaze da je lice koje je kaznjeno za prekrsajni postupak vec jednom kaznjeno u prekrsajnom postupku ili u postupku za privredni prestup
  – ako se iznesu nove cinjenice koje bi dovele do drugacijeg resenja da su ranije bile poznate.
  Zahtjev za ponavljanje prekrsajnog postupka ne odlaze izvrsna resenja ali ako organ koji odlucuje o tom zahtjevu smatra da postoje razlozi za to prekinuce izvrsno resenje. U ponovljenom postupku resenje ne moze biti izmijenjeno na stetu kaznjenog lica.
  Zahtjev za zastitu zakonitosti
  podize nadlezni javni tuzilac protiv pravosnaznog resenja kojim je povrijedjen zakon ili drugi postupak. Podize ga u roku od 3 mjeseca od dana kada je kaznjenom licu urucena odluka po zalbi. O zahtjevu za zastitu zakonitosti resava nadlezni sud u nejavnoj sjednici u vijecu sastavljenom od 3 sudija.
  Zahtjev za sudsku zastitu
  – dozvoljen je protiv resenja o prekrsaju koje je donijelo vijece za prekrsaje. Moze ga podici kaznjeni ili njegov zakonski zastupnik tj. branilac.
  – moze se izjaviti protiv resenja za prekrsaje donijetog u drugom stepenu kojim je pravnom licu ili pojedincu u vrsenju samostalne djelatnosti izrecena novcana kazna preko odredjenog iznosa ili je oduzeta imovinska korist u vrijednosti preko odredjenog iznosa. Podnosi se u roku od 8 dana od dana prijema resenja o prekrsaju donesenog u drugom stepenu. Predaje se u pismenom obliku, prvostepenom organu koji ga dostavlja nadleznom sudu. Nadlezni sud odlucuje u nejavnoj sjednici u vijecu sastavljenom od 3 sudija.

  20. UPRAVNO OGRANICENJE SVOJINE
  – EKSPROPRIJACIJA – ogranicenje prava svojine nad nepokretnostima vrsi se kao vrsi se kao potreba od opsteg interesa. (npr. izgradnja puta, pruge isl.) Svojina se ne prenosi dobrovoljno, vec prinudnim tj. administrativnim putem.
  – ARONDACIJA – otvaranje vecih kompleksa obradive povrsine zaokruzivanjem zemljista radi racionalnog iskoriscenja poljoprivredne sumske proizvodnje.
  – KOMASACIJA – grupisanje poljoprivrednog zemljista radi stvaranja vecih, sto pravilnijih zemljisnih parcela sa ciljem omogucavanja ekonomicnije obrade i stvaranja sto povoljnijih uslova za razvitak poljoprivrede. Ovdje dolazi samo do preraspodjele pravne svojine.
  – REKVIZICIJA – ogranicenje svojine nad pokretnim stvarima (motornim vozilom,stokom..l.)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.